sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Aikuisruokaa: possun lapaa uunissa


En ole tähän ikään mennessä koskaan laittanut ns. aikuisruokaa. Aikuisruoka tarkoittaa sitä, että ostetaan kaupasta iso köntti ei-niin-herkullisen näköistä lihaa (muuta kuin sisä- tai ulkofilettä). Aikuisruoan valmistamine täytyy aloittaa ehkä jo edellisenä päivänä ja sen valmistumiseen kuluu niin monta tuntia, että iltapäivällä koittavaan nälkään täytyy osata varautua aloittamalla kokkaus jo aamulla, kun on vielä aamupalasta kylläinen.

Ruokablogeja lukemalla voi törmätä niin houkuttelevaan reseptiin, että sitä sortuu lopulta tekemään aikuisruokaa - tällä kertaa possun lapaa uunissa. Lapsuudessa ruoka kulki nimellä uuniläski ja kummitädin tekemänä se oli taivaallisen mureaa. Tähän asti olen elänyt siinä harhaluulossa, että onnistuneen uuniläskin tekeminen vaatii vuosikymmenten harjoittelun ja vähintään leivinuunin. Tänään todistin uskomukseni vääräksi. Kaupunkilaisen sähköuunissa voi kärsivällisellä kypsennyksellä tehdä suussasulavaa possua. Nam!

Possun resepti löytyi Soppaa ja silmukoita -blogista ja alkuperäinen resepti Pioneer Womanilta. Näitä ohjeita noudattamalla valmistui erinomainen sunnuntaiateria. Tosin possun valmistumista tuli syötyä kaksi välilounasta odotellessa :) Olin sen verran epäileväinen reseptin onnistumisesta, että ostin vain reilun kilon palan possun lapaa. Valmiista possusta riitti lihaa kolmeen aikuisen annokseen. Ensi kerralla ostan parin kilon köntän lihaa, niin herkkua riittää useammalle päivälle. Laitan reseptin alkuperäisillä mittasuhteilla, koska suosittelen ehdottomasti tekemään kerralla enemmän. 

Uunikypsytyksen sain ulkoistettua apukokille ja lähdin itse sunnuntaikylään - erittäin hyvin apukokki hoiti hommansa. Kuulemma liha alkoi hajoilla jo kolmen tunnin kypsennyksen jälkeen, kaiken kaikkiaan liha oli uunissa viitisen tuntia, mutta lyhyempikin aika olisi siis riittänyt. Lopputulos oli juuri niin herkullista kuin liha näytti blogien kuvissa - suosittelemme!

Mausteinen revitty possu

n. 2 kg porsaan lapaa
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl chilijauhetta
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1-2 rkl suolaa
rouhittua mustapippuria
3-4 valkosipulinkynttä
1-2 rkl öljyä
n. 3/4 dl ruokosokeria
1 sipuli
vettä
limelohkoja
tuoretta korianteria

Huuhdo lapa ja taputtele se kuivaksi. 
Laita kaikki mausteet, öljy, viinietikka, sokeri ja sipulilohkot leikkuriin ja soseuta ainekset karkeaksi tahnaksi.
Levitä tahna kauttaaltaan lavan pintaan ja laita pataan tai kannelliseen uunivuokaan.
Lisää pataan n. 1-2 dl vettä, padan koosta riippuen. 
Laita kansi päälle ja pata 150 asteiseen uuniin useaksi tunniksi. 
Käännä lihaa tunnin välein.
Liha on valmista, kun se repeytyy helposti haarukalla.
Ota kansi pois ja kypsennä vielä 10-15 minuuttia ilman kantta, jotta pinta rapeutuu.
Anna lihan levätä 15-20 min ennen kuin revit sen kahdella haarukalla suikaleiksi.
Kaada lientä lihan päälle ja tarjoa limelohkojen ja korianterin kanssa haluamasi lisukkeen kera.

Tässä vielä kuva, miltä possun lapa näyttää ennen valmistusta - ei tulisi ensimmäisenä ostettua kaupan lihatiskiltä eli aikuisruokaa parhaimmillaan.

11 kommenttia:

  1. Hillittömän hyvää ja helppo tehdä. 4h vei kiertoilmauunissa aikaa :) Suolaa tuntui menevän liikaa, laitoin 1½ rkl.

    VastaaPoista
  2. Näyttääpä herkulliselta!

    Onnistuukohan ilman kannellista pataa, esim. uuni vuoassa folion alla? En omista pataa, ja en ehkä vielä sitä vain tätä varten hanki.

    VastaaPoista
  3. Hyvin onnistuu folionkin kanssa ilman kannellista pataa. Olen joskus käyttänyt kaksinkertaista foliota kantena. Ja toimii myös ilman maustesekoitusta, kun laittaa etukäteen suolaantumaan, jos tykkää perusmausta enemmän

    VastaaPoista
  4. :) Pitääpä testata tänään, foliokannen kanssa, ja mausteista laitan kaikki, karjalanpaisti on mielestäni parasta juuri sellaisenaan vähine mausteineen, mutta tässä uskon mausteet tuo ihanaa makua!
    Löysin blogisi juurikin eilen, ja täältähän näyttää löytävän monenlaista kiinnostavaa meidänkin perheeseen kokeiltavaksi! Kiitos inspiraatiosta!

    VastaaPoista
  5. Paljonko viinietikkaa laitetaan, se puuttuu aineista?

    VastaaPoista
  6. Soppaa ja simpukoita blogissa oli valkoviinietikkaa 2-3 rkl. Maukasta taitaa tulla, tuoksut ovat ainakin huumaavat.

    VastaaPoista
  7. Paistopussiin tuoresuolattu lapa, ei tarvii mausteita...kolmisen tuntia about 170.... Rasvat talteen kastikkeen pohjaksi ja hyvää tulee :)

    VastaaPoista
  8. En ole vielä kokeillut, luin vasta reseotin. En varmaan kaikkia lisukkeita lähde hankkimmaan. Mietin juuri kävisköhän olut liemeksi. Katstaan, mitätästä tulee.

    VastaaPoista
  9. Pelkkä suola riittää erinomaisesti. Lihaan hierotaan hienoa merisuolaa ja annetaan lihan suolautua pari kolme päivää jääkaapissa, lihaa välilläkäännellen. Valmiiksi paistettuun ja riivittyyn lihaan voi lisätä mausteita maun mukaan.....jos tarvitsee. Hyvä liha ei muita mausteita kaipa kuin suolan!

    VastaaPoista
  10. PITÄÄKÖ LÄSKI POISTAA VAAN JÄTETÄKÖ PIENI SIIVU.

    VastaaPoista
  11. Hyvä resepti. Valmistin nyhtöpossua toisen kerran tällä reseptillä. Herkullista tuli! Suolan määrää hirvittelin, mutta se olikin just sopiva suolaamattomaan lapaan. Juustokuminan jätin pois ja laitoin tilalle aasialaista mausteseosta.

    VastaaPoista