Kokeilu sai alkunsa, kun saimme vinkin, että kokiksessa keittämällä ribseistä tulee todella mureita. Tarkempaa ohjetta etsin aika pitkään, mutta lähimmäksi pääsi Nigellan resepti ja glaseerauskastike tuli sekoitettua viime hetkillä sillä, mitä sattui löytymään keittiöstä.
Olimme etukäteen luvanneet maistiaisia porukan innokkaimmalle lihansyöjälle, joka ymmärtää lihan ja glaseerauksen päälle. Häpeäkseni joudun myöntämään, että oli niin hyvää, että tuli syötyä kaikki kahteen pekkaan. Yhtenä tekijänä tähän vaikutti myös se, että koska juhannuksen alla kaupassa oli vain yksi pakkaus ribsejä, olin vahingossa ostanut toisen pakkauksen grillikylkeä, joka siis ei ole sama asia kuin ribsit - älä tee samaa virhettä :) Ensi juhannuksena tehdään sama setti, mutta ehkä noin kymmenkertaisena annoksena - tosin en ole vielä ratkaissut logistisia ongelmia, mistä saadaan pari kymmenen litran kattilaa ja tarpeeksi iso liesi...Vieläkin nousee hymy kasvoille ja vesi kielelle, kun muistelen, kuinka hyvää liha oli. Jos olet joskus syönyt ribsejä, suosittelen kokeilemaan - aiemmin maistamani ribseillä ei ollut mitään tekemistä näiden kanssa. Jos et ole syönyt ribsejä, kokeile tätä, niin tiedät mistä puhutaan. Jos olet kasvissyöjä, suosittelen vakavasti harkitsemaan kääntymistä lihansyöjäksi edes tämän ruoan vuoksi.
Ohjeen määrät ovat suunnilleen mittoja. En muistanut kirjoittaa tarkkoja määriä ylös, mutta kovin pahasti ei voi mennä pieleen, koska valmistus on aika yksinkertainen vaikkakin vaatii aikaa. Voit soveltaa näiden perusteella. Lopputulos on täysin sen noin kolmen tunnin vaivannäön väärti, joka valmistukseen meni. Taivaallista!
Kokiksessa keitetyt ja kolakastikkeella glaseeratut ribsit
noin 3 l Coca-Colaa (ei mitään Lightia tai Zeroa vaan sitä aitoa)
1,5 kg maustamattomia possun ribsejä (suosittelen tekemään paljon enemmän, nämä söimme kahteen pekkaan)
Kolaglaseerauskastike
Lihan keitosta jäänyttä Coca-Cola-lientä
ketsuppia
Dijon-sinappia
jotain tulista kastiketta maun mukaan - meillä oli Poppamiehen Savuvadelmaa (löytyy isoista marketeista)
suolaa
pippuria
Keitä ribsejä kokiksessa niin kauan kunnes liha alkaa irrota luista. Itse keitin kahdessa kattilassa noin 2 tuntia. Ota ribsit pois liemestä, kun ne vielä pysyvät kasassa, että pystyt käsittelemään niitä grillissä.
Ribsien keittämiseen käytetystä kokisliemestä tehdään glaseerauskastike. Kaada osa kokisliemestä pois. Keitin arviolta reilun litran verran kokislientä suurella teholla ilman kantta. Keitetään niin kauan, kunnes kokis alkaa jähmettyä siirappimaiseksi, jolloin se on valmista ja otetaan kattila pois liedeltä. Tähän vaadittava aika riippuu lieden tehosta, mutta jossain vaiheessa se vihdoin alkaa jähmettyä.
Kun kokissiirappi oli vähän jäähtynyt, lisäsin siihen noin vajaan desilitran ketsuppia, pari rkl Dijon-sinappia, jonkin verran Savuvadelmaa (oman tulisuusmieltymyksen mukaan), vähän suolaa ja pippuria. Uskoisin, että tulee todella hyvää jo pelkällä kokissiirapillakin, mutta tulisuutta kannattaa ainakin lisätä.
Sivele glaseerauskastiketta ribsien pinnalle ja grillaa kummaltakin puolelta niin että saa väriä pintaan. Liha on jo valmiiksi kypsää, joten ei tarvitse enää grillissä kypsentää. Lisättiin glaseerauskastiketta vielä lopuksi pinnalle ja sitten herkuttelemaan. Loput glaseerauskastikkeesta katosi nopeasti muiden lihoihin eli ei haittaa, vaikka kastiketta tulee enemmänkin. Kaikessa epäterveellisyydessään se oli myös erittäin hyvää lusikalla syötynä :)
Söimme ribsejä vietnamilaisen salaatin kanssa, joka toi sopivasti raikkautta lihan seuraksi.
Edit: Yleisön pyynnöstä vinkki glaseerauskastikkeen tekoon: Kannattaa laittaa riittävästi tulisuutta soosiin, jotta kastikkeesta ei tule liian makea, myös silputtu tuore chili tai kuivattu chili käy, samoin chilikastike tai myös Dijon-sinappi tuo tulista vivahdetta ja vähän suolaisuutta. Eli potkua kannattaa olla, toki oman maun mukaan. Maistelemalla löytyy sopiva kombinaatio. Olen myöhemmissä versioissa jättänyt ketsupin kokonaan pois, joten sitäkään ei välttämättä tarvitse.
Edit: Yleisön pyynnöstä vinkki glaseerauskastikkeen tekoon: Kannattaa laittaa riittävästi tulisuutta soosiin, jotta kastikkeesta ei tule liian makea, myös silputtu tuore chili tai kuivattu chili käy, samoin chilikastike tai myös Dijon-sinappi tuo tulista vivahdetta ja vähän suolaisuutta. Eli potkua kannattaa olla, toki oman maun mukaan. Maistelemalla löytyy sopiva kombinaatio. Olen myöhemmissä versioissa jättänyt ketsupin kokonaan pois, joten sitäkään ei välttämättä tarvitse.
Se yksi lihansyöjä ilmoittautuu. Tuli tehtyä näitä loman alkajaisksi mökillä ja kyllä toimi. Toki 2.2kg ribsejä oli auttamatta liian vähän muutamalle kuolleen eläimen ystävälle, mutta minkäs teet kun Tiiriön Cittarissa ei ollut enempää. Ensi kerralla viisi kiloa tms.
VastaaPoistaTehtiin ribsejä uudestaan - kolme kiloa kolmelle aikuiselle oli ihan toimiva setti, jäi muutama luu seuraavallekin päivälle (tosin oli vain yksi mies tässä porukassa). Sama määrä kokista ja muita aineita kului kuin viimeksi, kaksi tuntia näyttää olevan toimiva keittämisaika ja puolisen tuntia meni kokiksen siirappisoitumiseen. Ja jälleen todella hyvää!
PoistaAivan sairaan hyvä. Tekaisin tuossa kokeeksi. Paisto tapahtui kyllä pannulla mutta ei häirinnyt yhtään. Täytyy sanoa että ehkä jopa parhaat ribsit mitä olen syöny. 2 Tuntia oli tosiaanki hyvä keittoaika ja kovalla teholla höyrytellen ei mennyt kastikkeen saostumisessakaan ainakaan 30min pidempää. Kastikkeeseen lisäsin ainoastaan tabascoa ja toimi niin hyvin etten uskaltanut sotkea siihen enää muuta. Ensikerralla sitten kokeilen lisätä vielä jotain mausteita. Suuret kiitokset tästä ohjeesta!
VastaaPoistaMahtavaa! Testasin itse viikonloppuna Jamien ohjeella chiliribsejä - ihan hyviä olivat, mutta ei lähelläkään kokisribsien tasoa :) Ehkei kannata edes kokeilla enää muita reseptejä kun on löytänyt parhaan. Ainoa näihin liittyvä ongelma on se, että niitä ei koskaan tule hankittua tarpeeksi...
PoistaAivan silleen käsittänättömän hyvää
VastaaPoistaAivan järjettömän hyvä resepti. Parhaat koskaan tekemät ribsit. Ainut mitä lisäsin oli valkosipulinkynsiä keittovaiheeseen ja cayanepippuria loppu soossiin.
VastaaPoistaKaverini kommentti kun maistoi ribsejä: Nää on niin hyviä että haluan tanssia hitaita näiden kanssa.
VastaaPoistaKiitokset hyvästä reseptistä. Oma tulisuus valinta on kourallinen kuivattuja chilejä. Tulisuutta oli tarpeeksi ja maku taivaallinen.
Ihana kuvaus :) Kesän grillikautta odotellessa
PoistaOletteko kukaan kokeilleet laittaa naudanribsejä samalla tyylillä?
VastaaPoistaLoistava resepti! Nopeutin gleseerauskastikkeen saostumista hieman käyttämällä tummaa Maizenaa. Pidin onnistuneena ratkaisuna. Huomenna kokeillaan vietnamilaista salaattia, odotukset ovat korkealla.
VastaaPoistaHyviä olivat kun juhannuksena tehtiin, mutta lihasta puuttui omaan makuuni se kevyt suolaisuus. Ensi kerralla täytyy pintamaustaa ribsit noin vuorokausi ennen keittämistä, jotta lihaan saa tarvittavan suolan. Pintasuola oli kastikkeessa ihan hyvä näinkin, mutta syvemmältä lihasta se puuttui.
VastaaPoistaHyvä vinkki, kiitos!
PoistaOlipa hyvää, usealta kaverilta kuulin että parhaat ribsit mitä ikinä syöty.
VastaaPoistaKaksi tuntia tosiaan toimi, siirappiin lisäsin tuoretta chiliä ja dijon sinappia, ihan vähän ketsuppia sekä suolaa, kajannea että pippuria. Tein kokeeksi kaksi versiota, vähemmän tulisen (yksi tuore chili) ei kajannea ja tulisen version jidsa kaksi tuoretta chiliä + kajannea, ja se tulisempi kyllä selvästi vei voiton vaikka aluksi vaikutti aivan liian väkevältä.
ja taas mennään. Juhannus ja tämän ohjeen ribsit. 20 litran kattilassa porisemassa 5 kg (11 kpl) possun baby backejä. Muita reseptejä en enään ikinä kokeilekkaan. Kiitokset julkaisijalle.
VastaaPoistaKiva kuulla! Oma suosikkini myös vieläkin
PoistaIf you boil ribs the terrorists win.
VastaaPoistaOon tehnyt tällä ohjeella jo vuosia ja edelleen palaan tänne, pitää kyllä kehua että toimii!!
VastaaPoistaAinoa vika että on niin hyvää että ribsejä pitää olla niin paljon