perjantai 31. elokuuta 2012

Maailman paras tomaatti-vuohenjuustokeitto ja teeleivät



Perjantai. Viikonloppu. Jee!

Täydellinen alku viikonlopulle muodostui tällä kertaa kombinaatiosta: Reino & The Rhinos eetteriin (erityisesti Aurinko on soinut viime päivinä repeatilla), GT lasiin, teeleivät uuniin ja maailman paras tomaattikeitto -resepti kokeiluun. Eeva Kolun Kauhaa ja rakkautta -blogi on yksi suosikkejani ja sieltä bongasin tämän illan pääruoan. Odotukset olivat korkealla, kun keitto oli nimetty maailman parhaaksi. Hyvin lähellä maailman parasta olikin, kun ensimmäisiä lusikallisia maistelin. Mutta kun lisäsin keittoon vielä jääkaapissa käyttöä odotelleen vuohenjuuston, niin oli saavutettu maailman paras tomaattivuohenjuustokeitto.

Teeleivät sopivat loistavasti keiton kanssa. Olen taas viime aikoina tuskaillut sämpylöiden kanssa. Viimeiset kolme kokeilua eri resepteillä ovat johtaneet pannukakkulopputulokseen, joita edes mies ei ole suostunut maistamaan, vaikka yleensä on lähes kaikkiruokainen. Joten olen virallisesti luovuttanut sämpylöiden kanssa - kaikki keinot on kokeiltu, mutta en saa niistä millään kuohkeita, kohonneita ja sämpylän näköisiä. Onnittelen niitä, jotka osaavat leipoa sämpylöitä...mutta teeleipiä ei saa epäonnistumaan - sen helpompaa reseptiä ei olekaan.

Teeleivät

4 dl sämpyläjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
50 g margariinia tai voita
2 dl maitoa tai piimää

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon pehmeä tai sulatettu rasva ja neste. 
Muotoile leivinpaperille kaksi pyöreää ja matalaa leipää. Pistele haarukalla. Paista 225 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

Maailman paras tomaatti-vuohenjuustokeitto

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 porkkana
reilu loraus extra virgin -oliiviöljyä
1 kg kypsiä tomaatteja
4-5 dl vettä
2 rkl kana- tai kasvisfondia
1/2 dl valkoviiniä
1 rkl sokeria
2 rkl tomaattipyreetä (eli 70 g purkki)
1-2 tl kuivattua basilikaa
1/2 dl kuohukermaa
n. 100 g vuohenjuustoa
suolaa
mustapippuria

Kuori ja pilko sipuli, valkosipuli ja porkkana. Leikkaa tomaatit lohkoiksi.
Kuumenna oliiviöljy kattilassa, lisää sipuli, valkosipuli ja porkkana ja kuullota, kunnes sipulit ovat läpikuultavia.
Lisää tomaatit, vesi (kannattaa ensin laittaa 4 dl ja lisätä tarvittaessa, niin ei tarvitse keittää keittoa kasaan), fondi, valkoviini, sokeri, tomaattipyree ja basilika.
Kiehauta ja anna porista, kunnes tomaatit ja porkkanat ovat täysin pehmeitä. Lisää vuohenjuusto ja anna sen hetken sulaa keittoon.
Soseuta sauvasekoittimella.
Kuumenna tarvittaessa uudelleen lähes kiehuvaksi ja lisää kerma ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
Anna keiton jäähtyä hieman, niin maku tulee paremmin esille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti