maanantai 12. maaliskuuta 2012

Kukkakaali-fenkolikeitto


Koko ikäni minulla on ollut syvä vihasuhde kukkakaaliin. Tai oikeastaan kaikkiin kaaleihin. Suurin ruokavammani on ollut, etten ole syönyt mitään ruokaa, jonka nimessä on sana kaali. Eli etu-, väli- ja loppuliitteenä kaali on ollut kiellettyjen listalla. Kaalin haju on ollut mielestäni todella etova ja maku ällöttävä. Traumat ovat todennäköisesti peräisin koulu- ja työpaikkaruokaloiden ylikypsästä kaalista.

Onneksi ihmeitä tapahtuu. Aluksi maistoin kukkakaalia, jos sitä tarjottiin hyvissä ravintoloissa esim. lihan lisukkeena. Sitten saatoin maistaa palan parsakaalia vieraana ollessa, kun en kehdannut kieltäytyä. Ja tänä vuonna tapahtui se ihme, että ostin itse kukkakaalin kotiin. Syy oli oikeastaan se, että liila kukkakaali näytti niin söpöltä vihannestiskillä, etten malttanut jättää sitä kauppaan. Kuka voi sanoa ei pienelle liilalle kukkakaalille. Liilan kukkakaalin paistoin uunissa juustokuorrutteella - yllättävän hyvää näin entisen kaalivihaajan mielestä. 

Valkoisesta kukkakaalista tein keittoa fenkolin kanssa. Fenkoli on niin ikään uusi tuttavuus, en taida olla koskaan tietoisesti maistanut fenkolia, joten kaksi testikappaletta kertaheitolla. Keitto oli jälleen helppotekoihin ja maku lempeän hento ja samettinen.


Kukkakaali-fenkolikeitto neljälle

1 kukkakaali (noin 500 g)
1 pieni fenkoli
1 iso jauhoinen peruna
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 l kasvis- tai kanalientä
1 laakerinlehti murennettuna
2-3 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna (käytin itse kuivattua)
2 dl ruokakermaa
rouhittua mustapippuria
suolaa

Huuhtele ja leikkaa kukkakaali pieniksi kukinnoiksi. Poista kova kanta. 
Halkaise fenkoli, puhdista ja poista kova kanta.
Kuori ja kuutioi peruna.
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit.
Kuullota kasviksia hetki öljyssä kattilassa. Lisää liemi, laakerinlehti ja timjami. 
Keitä 15-20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet.
Soseuta keitto. Lisää kerma ja mausta mustapippurilla ja suolalla. 
Kuumenna ja tarjoile.

Koti ja keittiö -lehden sivuilta löytyi tämä resepti samoin kuin paljon muita hyviä reseptejä.

1 kommentti: