keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Basta!


Seuraa kirja-arvostelu. Varoitan jo etukäteen, että jos yhtään pidät ruoanlaitosta ja haikailet yksinkertaisten ja hyvien reseptien perään, saatat joutua ostamaan tämän teoksen. Jos lisäksi haluat perehtyä italialaisen ruokakulttuurin saloihin, niin kipinkapin kirjakauppaan. Kuten Chez Dominiquen Hans Välimäki kirjan takakannessa sanoo, tämä kirja on "hatunnoston arvoinen kulttuuriteko".

Saku Tuomisen Basta! Italialaisen ruokakulttuurin abc  -teos kipusi omalla keittokirjojen TOP-listalla kärkisijalle. Toisella sijalla keikkuu Sikke Sumarin Rakastan ruokaa! (2003), joka pitäisi jostain saada ostettua omaan kirjanhyllyyn, niin kirjastosta lainatun kappaleen voisi joskus palauttaakin. Molemmissa kirjoissa on yksinkertaisia, mutta herkullisia reseptejä, jotka sopivat nopeaan arkikokkailuun tai leppoisaan sunnuntaiherkutteluun.

Italialainen ruoka ei ole aiemmin tehnyt minuun kovin suurta vaikutusta. Parin vuoden takainen matka Toscanaan herätti orastavaa kiinnostusta yksinkertaisiin ja selkeisiin makuihin, ja lopullisen herätyksen koin Basta!-kirjan ansiosta. Ensimmäisen viikon luin kirjaa iltalukemisena ennen nukkumaanmenoa (ja minulla ei ole ollut tapana lukea keittokirjoja keittiön ulkopuolella). Tämä käytäntö tosin loppui siihen, että jääkaapilla vierailut iltamyöhään alkoivat yleistyä liikaa. Sakun kirjoitustaidoilla Italian ruokakulttuurin salat avaavat tällaiselle perusturistille aivan uusia ulottuvuuksia, minkä vuoksi seuraava matkakin saattaa suuntautua Italiaan päin, jos vielä jatkan lukemista.

Yli 300 sivua sisältää lukemattomia helppoja reseptejä, selkeitä makuja ja vahvaa rakkautta italialaiseen ruokaan. Valokuvauksesta kiinnostuneelle Tuukka Kosken kuvat ja Kimmo Kivilahden ulkoasu inspiroivat omaa kehittämään ruoanlaiton lisäksi myös omia kuvaustaitoja. Basta!:n resepteistä kuulette vielä pitkään tässä blogissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti