sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Terapeuttista sipulikeittoa




Kulunut viikko oli sen verran hektinen töissä ja vapaa-ajalla, että kokkaaminen jäi todella vähiin. Sunnuntaina oli vihdoin kokonainen päivä kotoiluun, joten kaiken ei-tekemisen lomassa ehdin viettää vähän aikaa keittiössäkin. Päivän agendalla oli löytää lempeän terapeuttinen lohturuoka, jonka voimalla saa nollattua viikon kiireet ja kerättyä voimia alkavalle viikolle.

Kuten unelmien kokkiveitsikirjoituksessa taisin jo mainitakin, sipulien pilkkominen on mielestäni yksi ihanimmista vaiheista ruoanlaitossa. Olen odottanut kiireetöntä päivää, jolloin olisi aikaa kuoria isompi kasa sipuleita ja haudutella niistä herkullinen keitto. Tänään oli se päivä. 

Välillä tunnen päässeensä elämässä pitkälle, kun sipulia aiemmin syvästi vihanneena teen vapaaehtoisesti sipulikeittoa. Kaksikymppiseksi asti poimin pienimmätkin sipulinpalat ruoasta - siinä ajassa ehtii kehittää itselleen hyvät taidot bongata sipulin murusetkin. En voinut sietää lihapullia, joihin oli miinoitettu isoja, narskuvia sipulinpaloja. Äiti päätyi käyttämään sipulijauhetta oikean sipulin sijasta. Kummitäti keksi soseuttaa sipulin tehosekoittimella lihapullataikinaan. Joten olen hyvä esimerkki kaikille nirsojen lapsien vanhemmille, että toivoa on olemassa, kun ikää tulee lisää...

Tähän asti olen nauttinut sipulikeittoa yleensä vain Pariisissa. Kuva on otettu edelliseltä matkalta - tältä näyttää se oikea sipulikeitto ranskalaisessa ravintolassa. Kerran vuosia sitten olen testannut sipulikeittoa kotona, mutta silloin en makuun kovin paljon hurmaantunut. Tällä kertaa keitto maistui aivan yhtä pehmeältä ja aromikkaalta kuin lounaalla Pariisissa. Bongasin tämänkin reseptin Pastanjauhantaa-blogista. Kotimaistajaltakin tuli ylistävä kommentti: "On tässä maku." Reseptin ainoa huono puoli on, että siitä tuli keittoa vain kolme annosta. Ensi kerralla teen tupla-annoksen, että riittää seuraavallekin päivälle :)

Sipulikeitto kahdelle

reilu puoli kiloa sipuleita
3 valkosipulinkynttä (no, itse käytin taas vähän enemmän - 4 isoa ja 2 minikynttä)
laakerinlehti
oliiviöljyä
nokare voita
6 dl liha-, kana- tai kasvislientä (käytin 1 kasvisliemikuution & 6 dl vettä)
suolaa 
pippuria
pala vaaleaa leipää annosta kohti
juustoraastetta

Kuori ja viipaloi sipulit. 
Kuumenna reilu loraus oliiviöljyä paksupohjaisessa kattilassa ja sulata siihen reilu nokare voita. Lisää viipaloidut sipulit, silputtu valkosipuli ja laakerinlehti. 
Kuullota hetki miedolla lämmöllä, mutta älä ruskista vielä. 
Laita kansi päälle ja alenna lämpöä. Anna sipulien kiehua kannen alla n. 15 min. Sekoita välillä, etteivät sipulit pala ja pidä lämpö niin pienellä, etteivät sipulit saa väriä. 
Kun sipulit ovat pehmenneet, ota kansi pois ja käännä levyn lämpötilaa isommalle. Ruskista sipulit kullankeltaisiksi. 
Lisää liha/kana/kasvisliemi (tai vesi ja kasvisliemikuutio), käännä lämpöä pienemmälle ja hauduta 20 minuuttia siten, että keitto juuri ja juuri poreilee.
Tarkista maku, lisää suolaa ja pippuria. 
Kuumenna uuni ja laita grillivastukset päälle. 
Kaada keitto tarjoilukulhoihin. Revi kippoihin pala tuoretta leipää (meiltä löytyi pakastimesta ciabattaviipaleet) ja puolittain upota leipäpalat keittoon. 
Ripottele päälle juustoraastetta (reseptissä suositellaan esim. gruyèrea, käytin itse mustaleimaemmentalia). 
Laita kupit uuniin grillivastuksen alle siksi aikaa, että juusto sulaa ja leipä saa vähän väriä. 
Tarjoile höyryävän kuumana.

1 kommentti: