sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Sunnuntaimenu: siikacevichesalaatti ja maa-artisokkarisotto



Viikonloppuna oli aika juhlia. Sunnuntaina kokattiin juhlan kunniaksi kahden ruokalajin herkkumenu. Mies teki alkuruoaksi siikacevichesalaatin ja itse laitoin pääruoaksi maa-artisokkarisottoa. Salaatin resepti löytyi Helsingin Sanomien Ruokatorstai-kirjasta ja risotto osui silmään ruokablogien maailmasta, alun perin Glorian Ruoka & Viini -lehdestä.

Siika oli ihanan raikasta ja pääsi omalla alkuruokalistalla kärkijoukkoon. Risotto oli hienostuneen pehmeän makuista ja maa-artisokan tuoksu oli huumaava kokkailun aikana.

Kun on päässyt uusien ruokien testaamisessa vauhtiin, ei voi kuin ihmetellä miten sitä onkin tähän asti pyörittänyt kerta toisensa jälkeen samoja ruokia. Vaihtelu virkistää ja ennen kaikkea uudet makuelämykset tuovat piristystä arkeen. Asenne on alkanut hiljalleen muuttua suomalaisesta "syödä elääkseen" -mentaliteetista "elää syödäkseen" -elämäntavaksi :)

Siikacevichesalaatti

350-400 g siikafileitä
1 sitruunan mehu
1/2 tl suolaa
mustapippuria
1 pieni punasipuli
1 valkosipulinkynsi
pala punaista chiliä
1/2 mangoa
erilaisia salaatteja
tuoretta korianteria

1. Poista kalafileistä ruodot. Leikkaa pala pieniksi kuutioiksi tai ohuiksi siivuiksi.
2. Purista sitruunasta mehu kulhoon ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kalat kulhoon ja anna maustua viileässä parin tunnin ajan.
3. Hienonna punasipuli, valkosipulinkynsi sekä chili. Kuutioi mango. Sekoita ainekset vaaleaksi marinoituneiden kalapalojen joukkoon.
4. Revi salattia lautaselle, viimeistele kalaseos korianterisilpulla ja asettele salaattipedille.

Maa-artisokkarisotto maa-artisokkasipseillä


Maa-artisokkasipsit
1 maa-artisokka ruokailijaa kohti
1/2 dl öljyä

Kuori maa-artisokat ja höylää ohuiksi siivuiksi kuorimaveitsellä.
Kuumenna öljyä kasarissa tai kattilassa 160-asteiseksi. Paahda maa-artisokkasiivut öljyssä ruskeiksi. Nostele sipsit talouspaperin päälle kuivumaan ja kovettumaan ja mausta merisuolalla.

(Vinkit: 1) Paista vain muutamia siivuja kerrallaan, koska sipsit valmistuvat todella nopeasti - itsellä pari ensimmäistä erää paloivat, kun en ehtinyt riittävän nopeasti pelastaa sipsejä öljystä (reikäkauha ostoslistalle). 2) Kun öljy on kuumentunut, käännä lieden lämpötilaa pienemmälle, niin vältyt mustilta sipseiltä.)

Paahdettu maa-artisokkapyree (yhteen risottoon)
1 keltasipuli
5-7 isoa maa-artisokkaa
1 rkl öljyä
1 rkl voita
2-3 dl vettä

Silppua kuorittu sipuli. Kuori ja kuutioi maa-artisokat.
Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa ja paahda maa-artisokkia öljyssä, kunnes ne ovat kauniin tummanruskeita. Lisää voi ja sipuli, jatka paahtamista, kunnes sipuli on läpikuultavaa.
Lisää vettä niin, että kasvikset peittyvät. Hauduta kypsiksi noin 10 min. Siivilöi kasvikset vedestä (säilytä vesi risottoon) ja soseuta tehosekoittimella tasaiseksi pyreeksi.

Maa-artisokkarisotto (4:lle)

3 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
4 rkl voita
3 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
noin 6 dl kasvislientä (1-2 kasvisliemikuutiota)
(vajaa kourallinen kuivattuja suppilovahveroita)
3 dl maa-artisokkapyreetä
reilu kourallinen raastettua parmesaania (tai maun mukaan)
suolaa
mustapippuria
1 rkl sitruunamehua

Kiehauta vesi kasvislientä varten ja sekoita siihen kasvisliemikuutiot.
Silppua kuoritut salottisipulit ja valkosipulinkynnet.
Kuullota sipuleita voissa syväreunaisessa kasarissa. Kun sipulit ovat läpikuultavia, lisää riisi ja kuullota riisejä läpikuultaviksi. (Tässä vaiheessa lisäsin myös noin kourallisen morttelissa jauhettuja kuivattuja suppilovahveroita.)
Lisää valkoviini ja anna sen imeytyä riisiin. Lisää maa-artisokkapyreestä säästetty vesi sekä kasvislientä sen verran, että päällimmäiset riisit vielä näkyvät. Sekoita tasaisesti ja anna risoton kiehua hiljalleen. Lisää kasvislientä aina kun edellinen vesi on lähes imeytynyt ja jatka sekoittamista.
Kun riisi on sopivan al dente, lisää artisokkapyree, sitruunanmehu ja anna kiehahtaa uudelleen.
Lisää parmesaani, mausta suolalla ja pippurilla.
Risotto saa jäädä melko löysäksi.
Koristele maa-artisokkasipseillä.


Käytin risottoon ja sipseihin yhteensä 500 g maa-artisokkia. Glorian Ruoka & Viini -lehden reseptin bongasin Pieni Vispiläkauppa -blogista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti