sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Siiderisämpylät uunista ulos

Minulla on tuskainen suhde sämpylöiden leipomiseen. Olen yleensä kummastellut kommentteja, että leipominen olisi hankalaa. Eihän se muuta vaadi kuin että muistaa noudattaa reseptin ohjeita, niin yleensä lopputulos onnistuu. Mutta sämpylöiden kanssa olen kuitenkin lyönyt päätä seinään siinä määrin, että aloin itsekin uskoa leipomisen vaikeuteen.

Pari viikkoa sitten luulin vihdoin löytäneeni ratkaisun, kun bongasit jostain ruokablogista pomminvarmaksi kuvatun sämpyläreseptiä. Lopputuloksena oli kivenkovia palloja, joilla olisi voinut hyvin pelata pesäpalloa. Seuraavana päivänä sämpylöitä piti laittaa paahtimeen, että niitä edes jotenkin pystyi syömään. Melkein jo luovuin toivosta, että voisin joskus saada sämpyläsatsin onnistumaan.  Diagnoosi: liikaa jauhoja.

Tuskailin ongelmaani sämpylöiden leipomiseen erikoistuneelle ystävälle, jonka vinkeillä päätin antaa sämpylöille vielä yhden mahdollisuuden. Sopivasti eteen osui Viiden tähden vegaani -kirjasta resepti, jossa sämpylöihin käytettiin omenasiideriä. Kombinaatio kuulosti sen verran oudolta ja epätoivo kokeilussa onnistumiseen oli sen verran suuri, että pakkohan reseptiä oli kokeilla. Mikä sen parempi hetki kuin seesteinen sunnuntaiaamu.

Onnistumisen varmistamiseksi olin ostanut kaapissa lojuvan kuivahiivan tilalle tuoretta hiivaa. Hillitsin itseni jauhojen kanssa, lisäsin ystävän neuvojen mukaan voisulan aivan loppuvaiheessa ja seurauksena oli läpimurto! Onni on tuoretta siiderisämpylää aamukahvin kanssa sunnuntaiaamuna.

Siiderisämpylät 

10-12 isoa sämpylää

0,5 l kuivaa omenasiideriä (kunnon omenasiideriä, käytin itse Stowford Pressiä)
50 g tuorehiivaa
1,5 tl suolaa
2 tl sokeria
10-13 dl hiivaleipäjauhoja
50 g sulatettua voita

1. Lämmitä siideri kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siiderin joukkoon.
2. Lisää suola ja sokeri. Alusta taikinaan jauhoja suurin osa jauhoista eli sen verran, että taikina on vielä löysää, mutta alkaa vähän irrota käsistä ja kulhon reunoista.
3. Sulata voi ja sekoita taikinaan. Tarvittaessa lisää vielä hiukan jauhoja.
4. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa. Vaivaa taikinaan tarvittaessa vähän jauhoja, mutta jätä taikina niin löysäksi, että siitä juuri ja juuri pystyy pyörittelemään sämpylöitä. (tämä ohjeena meille liikaa jauhoja -ongelman kanssa painiville)
5. Muotoile sämpylöiksi ja anna vielä kohota.
6. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti