lauantai 1. helmikuuta 2014

Kun mustikka, banaani ja kardemumma kohtasivat smoothiessa


Mustikka, banaani ja kardemumma tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa. Suomalainen mustikka oli onnellinen, kun pääsi kovasta pakkasesta sisätiloihin. Se oli värjötellyt kesän jälkeen kuukausikaupalla pimeässä ja kylmässä ympäristössä, missä se oli sinnikkäästi säilyttänyt sinisen värinsä ja muotonsa. Mitä nyt jonkin verran valkoista huurretta oli tarttunut pintaan.

Banaani oli matkustanut pitkän matkan pohjolaan kaukaa maailman toiselta laidalta. Tarra banaanin kyljessä oli alkanut jo hieman kutittaa sen kuorta. Banaani nautti vapaudesta päästessään eroon kuorestaan. Kardemumma oli odotellut lasisessa purkissa maustehyllyllä. Useita kuukausia, ehkä jopa vuosia – se oli mennyt laskuissa jo sekaisin. Kardemumma oli nähnyt valon pilkahduksia päivittäin, kun maustekaapin ovi oli auennut. Se oli kuitenkin tähän asti saanut vain seurata sivusta, kuinka alahyllyn mausteet pääsivät töihin. Vihdoin oli tullut kardemumman vuoro päästä näyttämään taitonsa.

Mustikka, banaani ja kardemumma silmäilivät toisiaan muovikulhon pohjalla. Mustikan hyytävä kylmyys oli säikäyttänyt huoneenlämpöön tottuneet banaanin ja kardemumman. Joukkoon liittyi kuitenkin pian myös valkohipiäinen bulgarianjogurtti, jonka viileys tasoitti lämpötilaa astiassa. Tunnelma tiivistyi entisestään, kun loiskahdus maitoa liittyi seuraan. Ilmojen halki leijaili myös kaneli, joka jäi kellumaan maidon pinnalle. Se yritti huhuilla ystäväänsä kardemummaa, mutta ei saanut vastausta huhuiluunsa. Siinä samassa tipahti kanelin viereen myös heraproteiinijauhe. Se oli jo etukäteen valmistautunut tehtäväänsä – ”Kuohkeuttaja on toinen nimeni”, se mietti mielessään.

Yllättäen vinhaa vauhtia pyörivä metalliterä lähestyi maidon pintaa. ”Bileet!” kuului yhteen ääneen kaikkien suusta, kun ne alkoivat vinhasti pyöriä kulhossa. Sen pituinen smoothie.


Kardemummainen mustikka-banaanismoothie

Yleisohje:
banaania
mustikoita
maustamatonta jogurttia ja/tai rahkaa
maitoa
kanelia
kardemummaa
(heraproteiinijauhetta)

Käyttämäni mitat 1-2 hengelle:
1 banaani
n. 100 g pakastemustikoita
1 bulgarian jogurtti (200 g)
1-2 dl maitoa
ripaus kanelia
ripaus kardemummaa
(vajaa 1 rkl heraproteiinijauhetta)

Sekoita blenderissä tai sauvasekoittimella. Maidon määrä riippuu siitä, kuinka juoksevaa smoothiesta haluat.

Yleensä olen iltaisin tehnyt tupla-annoksen, niin jää aamuksikin vielä jäljelle. Mittasuhteilla ei ole smoothiessa niin väliä. Sitä laittaa, mitä kaapista löytyy.

Terveellisen elämän pelastus oli, kun huomasin, miten edullisia pakastemustikat kaupassa ovat. Tammikuu onkin ollut mustikoiden suurkulutuksen aikaa monen vuoden tauon jälkeen.

Terveellisen elämän pelastus oli, kun huomasin, miten edullisia pakastemustikat kaupassa ovat. Tammikuu onkin ollut mustikoiden suurkulutuksen aikaa monen vuoden tauon jälkeen.


Heraproteiinijauhe ei ole välttämätön, mutta se tuo ihanaa pirtelömäistä kuohkeutta koostumukseen. Olen itse käyttänyt Urtekramin heraproteiinijauhetta (luomu), jota myydään esim. luontaistuotekaupoissa. Varmasti muutkin maustamattomat jauheet käyvät yhtä hyvin. Urtekramia suositteli ystäväni ja pakkaus sattuu vielä olemaan näppärän kokoinen marketeissa myytäviin jättisäkkeihin verrattuna.

(P.S. Tätä ei ole tehty yhteistyössä kenenkään kanssa, vaan on ihan rehellinen kuluttajan suositus hyvästä tuotteesta :)

2 kommenttia:

  1. Ihana tarina, eläydyin kovasti. :D Löysin sun blogiin tänään kun googlettelin makaroonilaatikkoa, ja noista suosituimmista teksteistä laitoin monta reseptiä suosikit-kansioonkin jo. Mielenkiintosia ja ei niin tavallisia reseptejä, mukava ruokablogi :)

    /Alina

    VastaaPoista
  2. Kiitos palautteesta :) Toivottavasti löytyy uusia suosikkireseptejä!

    VastaaPoista