perjantai 12. lokakuuta 2012

Vietnamilaista kalaa, nam nam



Järjestimme aiemmin syksyllä ystävien kanssa viini-illan, jonka teemaksi muodostui vietnamilainen ruoka...tai no jälkiruokana oli Baileys-juustokakkua, mutta alku- ja pääruoka olivat vietnamilaisen teeman mukaisia. Pääruokana tarjoiltu kala oli sen verran hyvää ja helppotekoista, että sitä piti kokeilla aika pian illan jälkeen jo uudestaan.

Vietnamilainen ruoka on muutenkin vähän vaivihkaa noussut suosikkikeittiöiden joukkoon, vaikka vietnamilaisessa ravintolassa olen käynyt vain kerran - sekin kerta oli Montrealissa. Suosituksia hyvistä pääkaupunkiseudun vietnamilaisista ravintoloista otetaan vastaan! Resepti löytyi Kotilieden sivuilta, joilta ei ihan ensimmäisenä osaisi etsiä.

Kalan valmistaminen ei vaadi muuta kuin jonkin verran pilkkomista. Ainekset ovat meikäläisen makuun hyvin perinteisiä: inkivääriä, valkosipulia, chiliä, kevätsipulia. Ja kala kypsyy leivinpaperin/ruoanlaittopaperin (tai banaaninlehden, jos jollain sattuu löytymään kaapista) sisällä höyrystymällä - eli hyvin terveellistäkin.

Ensimmäisellä kerralla teimme kaksi kilon siikaa. Jälkimmäisellä kerralla kaupasta sai vain puolen kilon siikoja, jotka ehtivät kypsyä uunissa ehkä hieman kuivaksi, joten uuniajan kanssa kannattaa vähän vahtia kelloa. 1 kg kalalle 45 minuuttia, puolen kilon kalalle puolisen tuntia.

Kalan makua täydentää hyvin helppotekoinen kastike vietnamilaiseen tyyliin. Ilmankin soosia voi kalaa toki nauttia, mutta suosittelisin syömään kastikkeen ja riisin kanssa.

Vietnamilainen kala

2 valkosipulinkynttä
3 kevätsipulia
pala pieneksi pilkottua inkivääriä
1 punainen chili
1 rkl sitruunaruohoa silputtuna (tai tahnaa tölkistä, jos ei löydy tuoretta)
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
2 rkl öljyä
1 rkl kalakastiketta
reilu kourallinen tuoretta korianteria

Silppua kevätsipulit, valkosipulit, chili, sitruunaruoho ja inkivääri. Sekoita mausteseoksen ainekset keskenään.
Tee kalan pintaan viiltoja. Kaada seos kalan päälle. Hiero seosta kummallekin puolelle kalaa ja kääri banaaninlehteen/leivinpaperiin/ruoanlaittopaperiin. Anna maustua noin 15 minuuttia.
Kypsennä 150-asteisessa uunissa 45 minuuttia tai grillaa kala kypsäksi.
Tarjoa riisin kera.

Kastike kalalle

1 valkosipulinkynsi
tuoretta chiliä maun mukaan
1/2 limen mehu
1 rkl sokeria
1 tl riisietikkaa (tai valkoviinietikkaa)
2 rkl kalakastiketta (tai soijakastiketta)
loraus vettä

Silppua valkosipuli ja chili hienoksi. Sekoita kaikki aineet keskenään.

(resepti alunperin vietnamilaisille rullille Kauhaa ja rakkautta -blogista)

Testailimme kalan kanssa kahta viiniä: Lind Gewürtztaminer ja Spy Walley Riesling. Kumpikin sai vierailta kannatusta.

2 kommenttia:

  1. Hei, googlailin pitkään kalanteko-ohjetta ja tämä resepti vaikutti olevan eniten minun makuun! Tosin muokkailin sitä vähän :) kiitos paljon hyvästä ja helposta reseptistä!

    Ystävällisin terveisin, Sessu

    http://sokerisiili.wordpress.com/2013/04/22/vietnamilaista-pangasius-kalaa/

    VastaaPoista
  2. Aina pitää vähän muokkailla :) Ja hyvä että muokkailit, eipä tullut itselle mieleen paistaminen. Täytyy laittaa kokeiluun, makupaletti toimii varmasti hyvin myös pannulla

    VastaaPoista