sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Piknikauden avaus tomaattipiirakalla

"Kiinnostaisiko piknik kallioilla jos on hyvä sää?" 

Aurinko paistoi pääsiäismaanantaina, kun avasimme piknikkauden. Lopullinen päätös tehtiin samana aamuna, joten syöminkien antimet oli keksittävä kaappien sisällöstä. Ja mitkä herkut pari kätevää emäntää saivat aikaan! 

Parin keittiössä vietetyn tunnin jälkeen pakkasimme laukkuun tomaattipiirakan, raparperipiirakan, karjalanpiirakoita ja mintulla maustettua munavoita, skumppaa ja mustikka-banaanismoothieta. Toinen emäntä oli tahollaan pyöräyttänyt sämpylöitä, fetasalaattia ja keksejä. Kevään ensimmäiset aurinkorasvat naamaan ja menoksi. Ähky kesti iltaan asti. 









Jos vappupiknikin tarjoilut ovat vielä hakusessa, suosittelen ottamaan tomaattipiirakan listalle. Ainekset saattavat löytyä valmiiksi kotoa ja piirakka maistuu keväisen raikkaalta. Bongasin reseptin Isyyspakkaus-blogista. Käytin tällä kertaa minttua, basilikakin sopisi erinomaisesti. Ensi kerralla ajattelin lisätä piirakkaan myös oliiveja.

Tomaattipiirakka

Pohja
50 g voita
hyppysellinen suolaa
1 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl vettä

Täyte
8 tomaattia (kannattaa kokeilla myös sekoittaa eri tomaatteja - enemmän on enemmän)
2 sipulia
3 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja hienonnettuna
tuoreita yrttejä (esim. minttu, basilika, lehtipersilja, salvia, oregano)
voimakkaan makuista kuvaa juustoa raastettuna (esim. emmental, gouda, manchego - tai näiden puuttuessa mikä tahansa juustoraaste käy)
(oliiveja)
öljyä kuullottamiseen

Munamaito
1 kananmuna
1,5 dl maitoa
suolaa 
mustapippuria

Tee ensin pohja. Nypi voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi ja lisää vesi. Lisää vehnäjauhoja tarpeen mukaan, jotta saat kiinteän taikinapallon. Voitele tai vuoraa vuoka leivinpaperilla ja painele taikina vuokaan. Tee haarukalla reikiä pohjaan ja esipaista pohjaa 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Suikaloi sipulit ja kuullota ne öljyssä paistinpannulla.
Paloittele tomaatit reiluiksi kuutioiksi ja hienonna yrtit. Voit sekoittaa yrtit tomaattien kanssa kulhossa.
Lisää sipulit, aurinkokuivatut tomaatit, tomaatit ja yrtit (ja oliivit) pohjan päälle.
Riko kananmuna kulhoon, vispaa rakenne rikki ja sekoita joukkoon maito, suola ja pippuri. Kaada munamaito vuokaan täytteiden päälle.
Ripottele juustoraastetta pinnalle.
Paista 250 asteessa noin 20 minuuttia kunnes juusto ruskistuu.

maanantai 21. huhtikuuta 2014

Kuinka saat lapset syömään sieniä hyvällä ruokahalulla - Reseptien aarteet ja sienipyörykät

"Äidit ovat kautta aikojen välittäneet parhaat reseptinsä perimätietona tyttärilleen. Reseptien aarteet on tarina viiden sukupolven ajalta elämään jääneistä ohjeista, jotka sopivat arkeen ja juhlaan. Reseptien joukosta löytyvät isoisoäiti Ellinen paistetut silakkapihvit, Aune-mummon legendaarinen pannukakku, Pasi-isän laivurinpihvi ja Vernan oma mustikkakeikauskakku - kotiruokaa parhaimmillaan!"

Sain blogin kautta mahdollisuuden tutustua Verna Kaunisto-Feodorowin kirjaan Reseptien aarteet - sukupolvelta toiselle. Ensimmäisen pikaselailun jälkeen ajattelin, etten ihan taida olla kirjan kohderyhmää. Kiinnostun yleensä eniten aasialaisista, etnisistä, jamieoliver-tyyppisistä moderneista resepteistä, eli kaikesta mikä ei ole suomalaista perinneruokaa. Äitini sen sijaan saattaisi pitää kirjasta todella paljon.

Annoin kirjalle kuitenkin uuden mahdollisuuden ja jo ensimmäisen sivun alkusanoja lukiessani tempauduin kirjan maailmaan. Toisella sivulla herkistyin kyyneliin asti, eikä vielä ollut päästy edes resepteihin asti.



Kirjasta hehkuu rakkaus ruokaan ja se on täynnä lämpöisiä muistoja ruoasta ja lähimmäisistä. Jokaisella reseptillä on tarina, miksi se on valittu kansien väliin. Sivuilta löytyy suvun bravuureja, arjen herkkuja ja itse kehitettyjä hyväksi havaittuja reseptejä.

Lukiessa herää myös omia ruokaan liittyviä muistoja. Mamma paistamassa lettuja, kummitädin keittiönpöydälle jättämä pala pullataikinaa lauantaiaamuisin, uunilämpimät perunapiirakat tuvan penkillä, papan pyytämät tuoreet silakat.

Vaikka reseptit ovat kulkeneet sukupolvelta toiselle, ne ovat nykypäivän elämään modernisoituja ja raaka-aineina käytetään myös wasabia, avokadoa kuin turkkilaista jogurttia. Parasta on, että aineiden määrä pysyy hyvin lyhyenä. Lähes kaikkia aineita löytyy jo valmiina kaapista, joten monia reseptejä on helppo kokeilla ilman erillistä ostosreissua.

Pääsiäisen aikana olen ehtinyt testata jo kolmea kirjan reseptiä ja monta muuta odottaa vuoroaan. Äitini selaili kirjaa keittiönpöydän ääressä ja iski silmänsä erityisesti niihin perinteisempiin ruokiin, etikkakurkkusalaattiin, karjalanpiirakoihin ja vatruskoihin. Tarjoutui ottamaan kirjan itselleen, jos päättäisin siitä luopua. Ihan heti en sitä kuitenkaan malta käsistäni päästää. Tämän kirjan sivuille tulee merkintöjä ja roiskeita - nyt on jo muutama sivu jauhotettu leipomisen lomassa.

Mutta siis itse otsikon aiheeseen - kuinka saada lapset syömään sieniä hyvällä ruokahalulla? Soseuta ja piilota ne lihapulliin. Kukaan ei huomaa mitään, jos maltat olla kertomatta ruokaan piilotetuista sienistä.

"Sienet ja monet sieniruoat ovat saapuneet suomalaiseen keittiöön idästä. Mieheni (jonka isän sukujuuret ovat Karjalasta niin ikään) on sitä mieltä, että sienet ja sipulit kannattaa hienontaa tehosekoittimessa. Niin taikinaa on helppo käsitellä ja maut sekoittuvat tiiviisti. Mikä parasta, kaikki lapset, jotka mukamas kammoavat sieniä, eivät edes huomaa niitä tämän valmistustavan takia!"

Tämä oikeasti toimii. Tein eilen empiirisen kokeen ja tarjosin sienipyöryköitä pääsiäissunnuntain vieraillemme. Neljävuotiaskin otti lisää lihapullia, vaikka ei kuulemma yleensä sienistä niin välitäkään. Kun ei ole sienien häiritsevää koostumusta, ne maistuvat ihan huomaamatta. Lihansyöjän mielestä pullat olivat mehukkaampia kuin normaalit lihapullat - ehkä sekin on sienten ansiota.

Tein kaksinkertaisen annoksen ja lisäsin reseptin ulkopuolelta soijaa ja ras el hanout -mausteseosta. Tehosekoittimen puuttuessa sienten pienentäminen onnistuu hyvin myös sauvasekoittimella. Alla resepti sellaisena kuin se on kirjassa.
Paistoin pullia uunissa noin 20 minuuttia 200 asteessa.

Sienipyörykät

1,5 dl kermaa tai vettä
1 dl korppujauhoja
1 sipuli
3 dl ryöpättyjä sieniä tai liotettuja suolasieniä
400 g karitsan- tai naudan luomujauhelihaa
1 muna
suolaa, mustapippuria

Mittaa kerma tai vesi kulhoon, lisää korppujauhot ja anna turvota hetken aikaa.
Kuori ja silppua sipuli.
Pilko sienet.
Kuullota sipuli- ja sienisilppua pannulla öljyssä.
Siirrä sipuli-sieniseos tehosekoittimeen ja hienonna karkeaksi seokseksi.
Yhdistä se korppujauhoseoksen ja jauhelihan kanssa.
Sekoita joukkoon vielä muna ja suolaa ja pippuria maun mukaan.
Pyörittele pyöryköiksi ja paista pannulla tai uunissa.
Taikinasta voit paistaa myös murekkeen tai pihvejä.

Kirjan tarjosi Gummerus.

tiistai 15. huhtikuuta 2014

Hetki puutarha-aikaa

Hetki omaa aikaa tekee nyt aluevaltauksen ruoka- ja puutarhablogiksi. Tai ruoka-, puutarha- ja valokuvausblogiksi. Ehkä jossain vaiheessa myös kirjoja ja hyvinvointia. Eli hetki ihan ikiomaa aikaa.

Onneksi tuli maalattua blogin nimi riittävän laajalla pensselillä, niin sen alle voi mahduttaa mitä tahansa :) Aluevaltauksen kestosta ei ole vielä takeita, saattaa kestää pitkään tai lopahtaa yhtä nopeasti kuin alkoikin. Olen niin innoissani keväästä ja alkavasta puutarhakaudesta, että ehkä tämä voisi olla yksi kanava jakaa innostusta muulle maailmalle.

Oma piha voi tehdä ihmisen onnelliseksi jo ennen kuin on ehtinyt tehdä mitään pihalle. Tai siis olenhan ehtinyt jo istuttaa sipuleita syksyllä. Pelkäsin jo, etten istuttanut niitä riittävän syvälle. Sieltä ne onneksi maan uumenista hiljalleen kurkistelevat päivänvaloon.

Kokeneempi puutarhuri olisi saattanut ymmärtää kirjoittaa ylös, mitä lajeja tuli istutettua. Mutta ehkei sillä ole niin väliä. Pianhan se selviää, mitä sieltä mullan alta nousee. Nuppuja odotellessa…



Sinivuokon sentään minäkin tunnistan. Kyllä niitä kaupungissakin kasvaa, kun istuttaa. Ensi kevääksi ajattelin istuttaa reippaasti lisää.


sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Huikean täydellinen pannukakku


Olen sanaton. Ja kuitenkin tekisi mieli vain ylistää, hehkuttaa ja tanssia ilosta. En keksi tarpeeksi omalaatuista superlatiivia, joten käytän sitten yksinkertaista sanaa paras. Huikean hyvä. Mielettömän herkullinen.

Ehkä sait käsityksen, että kyseessä on todella hyvä pannari. Uskaltaisinko sanoa, että paras kaikista, mitä olen elämäni aikana maistanut. Uskallan. Elämäni paras pannukakku. Toisaalta mitä enemmän tätä pannaria kehun, sitä suuremmaksi kasvavat odotukset sitä kohtaan. Eli lopetan tähän ja suosittelen kokeilemaan itse.

Kiitos Helsingin Sanomat tästä reseptistä. Viikko sai hienon päätöksen. Hyvä ruoka, parempi mieli.  Laitan määrät ja ohjeet sellaisena kuin ne olivat reseptissä eli lopputuloksena pellillinen pannaria. Tein iltapalaksi noin puolikkaan annoksen piirakkavuoassa, käyttämäni määrät suluissa. Täysmaidon sijasta meillä oli kevytmaitoa - kuinka hyvää täysmaidosta tulisikaan…Enkä nälissäni malttanut turvottaa taikinaa puolta tuntia, eli siinäkin vielä petraamisen varaa ensi kerralla.

Täydellinen pannukakku 

3 kananmunaa (2)
8 dl täysmaitoa (5 dl kevytmaitoa)
4 dl vehnäjauhoja (2)
1 tl leivinjauhetta (1/2)
1/2 tl suolaa (1/4)
1 dl sokeria (1/2)
2 tl vaniljasokeria (1)
100 g voita (50)

Riko kananmunien rakenne kulhossa. Sekoita joukkoon puolet maidosta.
Yhdistä leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää jauhot kulhoon sekoittaen.
Kaada joukkoon loput maidosta, mausta suolalla ja sokereilla. Anna jauhojen turvota nesteessä vähintään puoli tuntia.
Sulata voi. Anna hetki jäähtyä, sekoita sitten voi muiden ainesten joukkoon.
Vuoraa 30x40 cm korkealaitainen uunipelti leivinpaperilla. Kaada taikina leivinpaperin päälle ja paista 225-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia. Anna jäähtyä ja "kiinteytyä" hetken ajan.