sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Home alone - Inkivääri-lohilaatikko


Minulle on muodostunut tavaksi tehdä laatikkoruokia aina kun lihansyöjä on matkoilla. Yksin kotona - taidanpa tehdä makaronilaatikkoa. Tai kaalilaatikkoa. Tai lohilaatikkoa.

Laatikkoruoan paras puoli on, että sitä jää jäljelle myös seuraavaksi päiväksi. Ei tarvitse heti olla miettimässä uutta ruokaa. Huono puoli taas on, että neljäntenä päivänä sama ruoka alkaa jo vähän tökkiä, jos yksin yrittää tehdä selvää perhekokoisesta annoksesta.

Flunssapotilaalle makaronilaatikko on elämän pelastus - helpoin ruoka ikinä ja riittää moneen ateriaan. Pelastus on myös äiti, joka tulee pitämään seuraa, täydentää samalla jääkaapin ja kokkaa lounaan salaatteineen. Loput makaronilaatikosta odottaa jääkaapissa pannulla lämmittämistä.

Viime viikonloppuna tein loistavaa lohilaatikkoa, jota olin improvisoinut jo kerran aiemmin. Raikkautta perinteiseen lohilaatikkoon verrattuna tuovat tuore inkivääri ja limetin mehu. Muuten ihan normiresepti. Tykkään itse laittaa reilusti lohta ja tilliä. Määrät riippuvat vähän käyttämäsi vuoan koosta, eli ei tässäkään tarvitse olla niin tarkkaa. Inkivääriä maun mukaan - itse laitan reilusti, ainakin n. 5 cm palan. Ja sipuli pitää ehdottomasti kuullottaa pannulla, niin se on suloisen makeahkoa ja pehmeää valmiissa laatikossa. Kananmuna ei ole mielestäni välttämätön, tulee oikein hyvää, jos laittaa munamaidon sijasta vain pari desiä kermaa.

Inkivääri-limetti-lohilaatikko neljälle

7-10 perunaa
500-700 g lohifilee
reilu pala tuoretta inkivääriä
2-3 sipulia
1-2 limetin mehu
nippu tilliä
2 dl kermaa
(2 dl maitoa)
(3 kananmunaa)
öljyä
suolaa
mustapippuria

Kuori ja viipaloi perunat ja sipulit.
Kuullota pannulla sipuleita tilkassa öljyä, kunnes ovat pehmeitä.
Silppua kuorittu inkivääri pieniksi paloiksi. Pilko tilli pieneksi.
Poista lohifileestä tarvittaessa ruodot ja siivuta lohi.
Lado uunivuokaan kerroksittain perunoita, lohisiivuja, tilliä ja inkivääriä. Purista limetin mehua lohiviipaleiden päälle. Mausta kerrokset suolalla ja pippurilla.
Laita viimeiseksi kerrokseksi perunoita.
Kaada kerma (tai kerma-muna-maito) laatikon päälle.
Halutessasi voit laittaa korppujauhoja ja voinokareita päälle.
Paista 200 asteessa, kunnes perunat ovat pehmeitä ja pinta vähän ruskistunut. Tähän menee noin tunti, mutta voi mennä 1,5 tuntiakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti