sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Näin pelastat juhannuksen - päräyttävä bbq-kastike


Olin jo kuvitellut löytäneeni kokis-ribseistä maailman parhaan grilliruoan ja kokiksesta keitetystä glaseerauskastikkeesta sen ainoan oikean grillisoosin. Olin ehkä sittenkin väärässä. Tai ainakin kokissoosille löytyi erittäin varteenotettava kilpailija.

Tässä reseptissä ainoa huono puoli oli se, että kastiketta tuli liian vähän. Tai siis sopivasti neljälle hengelle, mutta ei jäänyt yhtään yli. Soosia olisi voinut lusikoida ihan sellaisenaan. Nyt nautimme sitä revityn possun kanssa hampurilaisten välissä. Juhannusta varten teen vähintään nelinkertaisen annoksen. Jopa lihansyöjän mielestä kastikkeesta tuli erittäin kova kilpailija kokiskastikkeelle. Ei taida olla muuta vaihtoehtoa kuin tehdä molempia juhannuksena ribseille ja järjestää maistelukoe.

Kastike oli niin hyvää, että nauroin monta kertaa silkasta ilosta. Jamie Oliver sanoisi: "you'll be laughing". Naurettavan hyvää.

Voit siis unohtaa kauppaan ne kaikki valmiit grillikastikkeet. Sinuna en jättäisi tätä soosia kokeilematta. En jättäisi myöskään kokeilematta kokisribsejä. Tee molempia, niin olet tuplasti onnellisempi.

Resepti on ilmeisesti sovellettu Sara La Fountainin kirjasta Passion for food. Unohdin lisätä ohjeessa olleen 3 rkl tomaattipyrettä ja jälkikäteen en sitä välttämättä lisäisi. Samoin alla on alkuperäisessä HP-kastike korvattu Worcesterhire-kastikkeella. Oikeastaan tuli tuunattua taas kerran ihan oma versio, joten mittasuhteet ja aineet ovat sen mukaiset.

Päräyttävä bbq-kastike (tee vähintään tupla- tai mieluiten nelinkertainen annos)

2 tl raastettua valkosipulia
2 tl raastettua inkivääriä
2 rkl worcestershire-kastiketta
2 rkl soijakastiketta
4 rkl vaahterasiirappia
2 rkl fariinisokeria
6 rkl rypsiöljyä
1,5 dl ananasmehua

Laita kaikki aineet kattilaan ja keitä seosta sekoittaen, kunnes kastike paksuuntuu siirappimaiseksi. (kiehui ehkä noin 10-15 minuuttia)

Edit:
Muutama tarkentava ohje tuohon yhteen lauseeseen. Keitä kastiketta niin kauan kunnes se muuttuu siirappimaiseksi.
Keitin viisinkertaisella nestemäärällä suurtalousribsiannosta varten vähän sinnepäin mitoituksella ja korvasin vaahterasiirappia tavallisella siirapilla. Kiehui yli tunnin ennen kuin vihdoin saostui. Eli odota kärsivällisesti välillä sekoittaen, niin valmista tulee, kun olet jo ehtinyt luopua toivosta. Eli kiehumisaika kasvaa nestemäärän kanssa.
Makukin oli vähän sinnepäin, näillä mennään. Melkein helpommalla pääset kun keität neljä kertaa tuon yllä olevan annoksen, niin pysyy mittasuhteetkin kunnossa.

Ja lisätään tosiaan kypsän lihan päälle grillauksen loppuvaiheessa. :)

2 kommenttia:

  1. Voiko tätä valmistaa jo etukäteen? Mitä lihaa suosittelet? Possua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi valmistaa etukäteen, kun säilyttää kylmässä. Itse ajattelin keitellä pullollisen valmiiksi alkuviikosta juhannusta varten. Possun kanssa on testattu hyväksi, mutta yhtä hyvin voi mennä muidenkin lihojen kanssa. On niin hyvää, että menee myös ilman lihaa :)

      Poista