lauantai 2. maaliskuuta 2013

Vaivatonta ruokaa nopeasti - tuorehernekeitto


Terveisiä sairasvuoteesta. Viimeiset kaksi kuukautta eli koko alkuvuosi 2013 on mennyt Balin loman jälkimainingeissa mysteeritaudin kourissa. Olen päässyt testaamaan oikein urakalla lääkäripalveluja. Empiiristen havaintojen perusteella suomalaiset lääkärit (kulkevat myös nimellä "yleisarvaajat") ovat osoittaneet osaamattomuutensa, huonot ihmissuhdetaitonsa ja terveydenhuollon toimimattomuuden moneen kertaan. Voisin perustaa uuden blogin, joka keskittyisi suomalaisen terveydenhuollon epäkohtiin ja peräänkuuluttaisi lääkäreille mm. sosiaalisten taitojen koulutusta. Mutta ehkä tämä avautuminen riittää tältä erää :) Onneksi on olemassa Aava Matkailuklinikka, jonka osaava matkailulääkäri antoi toivoa tälle syvään epätoivoon vaipuneelle potilaalle. Suosittelen Aavaa lämpimästi!

Kahden kuukauden ajan meidän keittiössä on ollut kova sana nopeasti ja helposti valmistuvat ruoat, koska eineksiä ei tee mieli syödä kuin äärimmäisissä poikkeustapauksissa. Esimerkiksi munakkaat ovat olleet monen arki-illan pelastus ja uusia munakasmakuja on tullut testattua ahkerasti.

Eilen tein keittoa, joka nousi näiden kahden kuukauden aikana testattujen pikaruokien kärkeen hyvällä maulla ja helppoudella. Tämä Sikke Sumarin Rakastan ruokaa! -kirjassa oleva resepti on odottanut kokeiluaan jo melkein vuoden verran. Nyt vihdoin muistin reseptin olemassaolon ja kyllä kannatti kokeilla. Näköjään Sikke on tätä tehnyt myös tv-ohjelmassaan.

Suosittelen tuorehernekeitttoa myös niille, jotka eivät ole perinteisen hernekeiton ystäviä. Ero on kuin yöllä ja päivällä. Keiton väri on kirkkaan vaaleanvihreä perinteisen hernarin harmahtavan sävyn sijasta ja maku on todella raikas. Tuunasin vähän Siken reseptiä, kun en ollut muistanut ostaa salviaa. Sitruunan sijasta netistä löytyy myös reseptejä, joissa keitto maustetaan esim. wasabilla - pitää kokeilla seuraavalla kerralla.

Tein puolikkaan annoksen alla olevasta reseptistä ja siitä riitti hyvin yhdelle hengelle. 2 pussia herneitä lienee sopiva määrä kahdelle hengelle pääruoaksi tai 4 hengelle alkuruoaksi.

Tuorehernekeitto

2 pussia pakasteherneitä
n. 2 dl vettä
1/2 kasvisliemikuutio
1-2 rkl ranskankermaa
suolaa ja pippuria myllystä
(1 tl kuivattua salviaa) Siken reseptissä
sitruunanmehua maun mukaan

Kaada herneet kattilaan ja lisää vettä sen verran, että herneet peittyvät.
Lisää kasvisliemikuutio ja keitä hiljaisella lämmöllä noin 20 minuuttia.
Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
Lisää ranskankerma (ja salvia) ja tarkista maku.
Lisää sitruunanmehua maun mukaan.

Ei voi paljon helpompaa enää ruoanlaitto olla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti