lauantai 22. joulukuuta 2012

Ensi vuoden kuumin trendi: avokadorisotto


Avokadopasta on "so last season", vaikka törkeän hyvää onkin. Esittelen teille ruokatrendien haistelijoille ensi vuoden kuuminta hottia: avokadorisotto jättikatkaravun pyrstöillä. Vaatii vähän enemmän aikaa kuin avokadopasta, mutta maku on taivaallinen

Vietimme joulua tänä vuonna kaksi päivää etuajassa, kun jouluaatto kuluu sujuvasti lentokoneessa. Jouluruokiin onneksi kumpikaan ei ole erityisemmin ihastunut (paitsi äidin paistamaan kinkkua on joka vuosi saatava). Siksi perinteeksi onkin muodostunut mennä Stockan Herkkuun ruokaostoksille.

Tänä vuonna menu vaihtui lennossa, kun ennen Herkkuun astumista sain taivaallisen tattirisoton alkuperäislähteeltä kuulla, että avokadorisotto se vasta hyvää on. Varsinaista reseptiä en ehtinyt vielä saada, mutta tekotapa ehdittiin käydä kahvilassa läpi ja siitä syntyikin improvisaatiolla erityisen onnistunut jouluateria. Toiset nauttivat joulupuuroa - meillä riisi vedettiin risoton muodossa.

Risotto tehdään samalla tavalla kuin tattirisotossa (paitsi nesteenä käytetään vain valkoviiniä ja kasvislientä). Ehkä vähemmänkin avokadoa riittäisi, mutta meillä avokadon rakastajina kaksi avokadoa tuntui sopivalta. Avokadosta muussataan quacamolen tyyppinen sose ja se lisätään risottoon aivan loppuvaiheessa, jonka jälkeen risottoa ei enää kypsennetä. Risoton päälle sopi todella hyvin paistetut jättiravun pyrstöt. Risotto maistuu avokadon ja limetin ansiosta niin raikkaalta, että onnistuu hyvin huijaamaan itseään siinä, kuinka "kevyttä" ruoka todella onkaan.

Rauhallista joulua ja loistavaa alkavaa vuotta kaikille - kokkaillaan taas ensi vuonna!

Avokadorisotto jättikatkaravun pyrstöillä

Perusrisotto 
1,5 kasvisliemikuutiota
vajaa litra vettä
2-3 salottisipulia
oliiviöljyä
valkoviiniä
suolaa
valkopippuria
carnaroli-risottoriisiä
parmesaania
nokare voita

Avokadosose - "quacamole"
2 avokadoa
1/2-1 limetti
ripaus sokeria
ripaus mustapippuria

Laita vajaa litra vettä kattilaan ja lisää joukkoon 1,5 kasvisliemikuutiota. Kuumenna kiehuvaksi ja vähennä lieden lämpötilaa siten, että liemi pysyy kuumana.

Muussaa haarukalla avokado soseeksi ja lisää puolikkaan limetin mehu sekä ripaus sokeria ja mustapippuria.


Samaan aikaan voit aloittaa risoton valmistamisen. 

Silppua sipuli.
Ota korkeareunainen, kannellinen teflonpannu ja kuumenna siinä loraus oliiviöljyä. Kuullota silputtu sipuli öljyssä.
Lisää isohko loraus valkoviiniä ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Varo laittamasta liikaa valkopippuria. Anna porista hetki.
Lisää carnaroli-risottoriisiä kaksi espressokupillista (vajaa 2 dl) ja sekoita kunnes riisistä tulee kiiltävää ja osin läpinäkyvää. Vähennä lieden lämpötilaa hieman.
Lisää kiehuvaa kasvislientä sen verran, että päällimmäiset riisit näkyvät edelleen. Sekoita hitaasti koko ajan, jotta risotosta tulee kermaisaa. Liemen tulisi kiehua heikosti koko ajan.
Kun suurin osa äsken lisätystä liemestä on imeytynyt, lisää jälleen lientä siten, että riisi kuitenkin vielä näkyy. Jatka sekoittamista. Jatka tähän tapaan kunnes riisi on valmista ja pehmeää - voi jättää hieman al denteksi. Kaikkea lientä ei tarvitse käyttää.
Lopuksi lisää parmesaaniraastetta noin kaksi kourallista tai oman maun mukaan. Lisää nokare voita. Sekoita hetki, laita kansi pannulle ja jätä muutamaksi minuutiksi hautumaan (voi tässä vaiheessa nostaa pois kuumalta liedeltä). 


Paista jättiravun pyrstöt voissa. Käytin itse tällä kertaa kypsiä rapuja, joten niitä ei tarvinnut kuin hetken käyttää pannulla. 


Kun parmesaani on sulanut risotossa , sekoita joukkoon avokadosose. Älä kypsennä risottoa enää avokadon lisäämisen jälkeen. Risotto on valmista syötäväksi. 


Muista, että risotto ei odota ruokailijoita vaan ruokailijat odottavat risottoa. 

3 kommenttia:

  1. tätä täytyykin kokeilla! tuli itselläkin sen avokadopastavaganzan jälkeen mieleen, että avokadorisottohan voisi olla vielä parempaa, ja googlettamalla täältä löytyikin resepti, kiitos!

    VastaaPoista
  2. Miten tämän kanssa pelittäisivät siikafileet? Onko ehdotuksia? Pitäisikö vain paistaa voissa nahkapuoli pannulle päin ja päälle kevyt merisuola- + mustapippurihuntu + aavistus rouhittua chiliä, entä limetti vielä siihen? Onko ideoita, kokemuksia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti hyvin pelittäisi paistettu siika, en ole testannut itse mutta tuli heti nälkä ajatuksesta :) rapeaksi paistettu, suolaa ja pippuria. Kerro miten onnistui jos kokeilet!

      Poista