maanantai 26. marraskuuta 2012

Pieni muna, iso sielu - näin keität täydellisen kananmunan

Olen tajunnut toimineeni väärin vuosikausia, oikeastaan lähes koko elämäni. Voisi kuvitella, että tästä havainnosta masentuisi tai kokisi turhautumista, mutta päinvastoin. Olen kiitollinen, että tajusin asian jo näinkin varhain, niin voin tulevat vuosikymmenet elää onnellisempaa elämää. 

En olisi muuten uskonut, että ihmisen onnellisuuden tunteeseen voisi näin paljon vaikuttaa niinkin pieni asia kuin keitetty kananmuna. Tai korjaan: täydellisesti keitetty kananmuna. Ja kaiken kruunaa vielä se hieno seikka, että oppimani uusi tapa keittää kananmuna on huomattavasti helpompi kuin se yleisesti vallitseva tapa. Minulla tosin ei ole kokemusta munankeittimellä keitetyistä munista, joten kaikki vertailu on tehty kattilassa keitettyihin kananmuniin. 

Muutos ja uuden oppiminen on siis hyvästä. Olisin voinut jatkaa elämääni autuaan tietämättömänä tavasta, miten keitetyistä kananmunista saa näin taivaallisen hyviä. Vinkki on peräisin Hansin matkassa -ohjelman viimeisestä jaksosta, jossa Hong Kongissa työskentelevä kokki Jaakko Sorsa jakoi tämän vinkin. Kaikki kiitos siis television ruokaohjelmien ahkeralle katselulle - kyllä kannattaa ihmisen viettää aikaa sohvannurkassa kaukosäädin kädessä. Hiljattain keskustelin ystävän kanssa glögilasillisen ääressä, kuinka ruoanlaittotaito suorastaan imeytyy aivoihin pelkästään keittokirjoja lukemalla tai ruokaohjelmia katsomalla. Ja tämä osoittaa aukottomasti, että uskomuksemme pitää paikkansa.

Viikonloppuna keittelin kananmunia uudella tavalla muutamaan otteeseen ja kummallakin kerralla totesimme yhteen ääneen lihansyöjän kanssa, ettei niin hyviä kananmunia olla ikinä syöty. Ja kaupasta oli ostettu niitä samoja Pirkan vapaan kanan munia, mitä aina ennenkin. Muutama suora lainaus munaleipien ääreltä:
"Voisin mennä naimisiin näiden muniesi kanssa."
"Mmmm mmm mmm...ei voi olla mitään näin hyvää."
"Ei ole kyllä munaleipä ikinä maistunut näin hyvältä."

Joten munamiestä lainatakseni: Pieni muna, iso sielu...Mietin muuten, miksi tämä taito on pidetty salassa kaikilta kotitaloustunneilta, naistenlehdistä, keittokirjoista, kokkiohjelmista ja ennen kaikkea miksi kananmunateollisuus ei ole jakanut tätä tietoa?! Vai onko tämä tapa täysin yhden kokin keksimä? Ei voi olla. Ehkä olen elänyt täydellisessä umpiossa, mutta nyt aion sentään itse jakaa salaisuuden kananmunan keittämisestä.


Hetki omaa aikaa ylpeänä esittää:
Näin keität täydellisen kananmunan

1. Laita kananmunat kattilaan kylmään veteen.
2. Kuumenna kattilaa liedellä ilman kantta, kunnes vesi kiehuu.
3. Keitä munia yhden minuutin ajan.
4. Ota kattila liedeltä, laita kansi päälle ja odota 10 minuuttia.
5. Kaada vesi pois ja säikäytä munat kylmällä vedellä.
6. Kuori ja nauti pala taivasta sellaisenaan tai esim. paahdetun ruisleivän päällä.

(Jos haluat löysempiä munia, kokeile lyhyemmällä odotusajalla. Itse en ole vielä päässyt niin pitkälle kokeiluissani, kun olen ollut haltioissani näistä 1+10 minuutin munista.)

6 kommenttia:

 1. Etsin juuri tätä Hansin ohjetta kananmunien keittämisestä, kiitos! :)

  VastaaPoista
 2. Älyttömän hyvä vinkki: miksi minä saan lukea vasta nyt tämän....

  Kiitos, kiitos, kiitos jokaisesta 7 min. keitetyn munan verran!

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä ohjeesta! Testasin ja tuli ihan älyhyvää! Oli ihan pakko jakaa tämä myös omassa blogissani www.pullantuoksuinenkoti.com. Linkitin blogisi juttuun. Käy kurkkaamassa :).

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Nykyään meillä on lähes aina keitettyä kananmunaa leivänpäällisenä. Hotellitason munat kotona. Jaoin muuten ohjeen myös omassa ruokablogissani ja samalla tietenkin laitoin linkin blogiisi. Jos kiinnostaa, käy kurkkaamassa www.kokeellistakokkausta.blogspot.fi

  VastaaPoista
 5. Minulla jäi aivan LIIAN löysäksi. Tein ohjeen mukaan. En muuttanut mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otitko munat suoraan jääkaapista? Kokeile huoneenlämpöisiä! Ota jo illalla huomisen munat huoneenlämpöön.

   Poista